Hana Maciuchová - Životopis

22. května 2008 v 19:49 |  Ulice
Profese:
Herečka
Datum narození: 25. 11. 1945 (62 let)
Místo narození: Štemberk, Československo
Znamení: Střelec
Životopis:
Herecký talent zdědila po rodičích, kteří byli vášnivými divadelníky. Odmalička ráda zpívala, tancovala i recitovala, a tak jí tatínek v jejích čtrnácti letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík v tamním divadle. Na gymnáziu ještě zvažovala studium medicíny či angličtiny, ale herectví přeci jen zvítězilo.

Již během studií na pražské DAMU začala hrát v Divadle Za branou, kde získala i své první profesionální angažmá.

V roce 1971 se stala členkou Divadla na Vinohradech, na jehož scéně ji můžeme vidět dodnes. Představila se zde v celé řadě výjimečných rolí, mimo jiné v představeních Zločin a trest, Obchodník s deštěm, Cyrano z Bergeracu, Mistr a Markétka, Oldřich a Božena, Zdravý nemocný, Křehká rovnováha, Trojhvězdí, Dáma od Maxima, Kdo se bojí Virginie Woolfové, Pokorný Felix, Mezi úterým a pátkem či Ideální manžel.

Byla rovněž například Gertrudou v tragédii Hamlet uváděné na Pražském hradě v rámci Letních shakespearovských slavností. V současné době hostuje také v Divadle Radka Brzobohatého v představení Chvilková slabost a pro Léto hereckých osobností Studia Dva nastudovala Judi Garlandovou v dramatu Na konci duhy, které se hraje ve Švandově divadle v Praze i v divadlech po celé republice.
Vedle divadelních rolí ztvárnila i několik desítek rolí televizních a filmových. Proslavily ji zejména role v pohádkách a v seriálech Žena za pultem či Nemocnice na kraji města. Hrála také v Chalupářích, Dynastii Nováků, Synech a dcerách Jakuba Skláře, Nemocnici na kraji města po dvaceti letech či v Příkopech, v bezpočtu televizních inscenací, mimo jiné v Kořisti, Španělích v Praze, Ještě není pozdě nebo v Záskoku za Sissi, i ve filmech, například v Hodině pravdy, Rukojmí v Bella Vista, Hře o královnu, Lucii, postrachu ulice, Prázdninách pod psa, Poločase štěstí, Člověku prosti zkáze, Samotářích, Únosu domů aj.

Často spolupracuje i s dabingovými studii a s rozhlasem. Byla například ideální představitelkou Šeherezád v Příbězích tisíce a jedné noci. Její četby jsou natolik působivé, že již dvakrát obdržela cenu za nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu.
V letech 1994-2004 předávala své zkušenosti studentům herectví na Státní konzervatoři v Praze.

Ve volném čase ráda cestuje nebo pobývá na své chalupě, kde se stará o velkou zahradu. Zajímá se také o východní filozofie, především o buddhismus.
Filmografie:
2005Ulice (TV seriál) ...Miriam Hejlova
2004Silný kafe (Silný kafe) ...Mother
2002Únos domů (Únos domů) ...Aunt
2001Manželka Ronalda Sheldona (Manželka Ronalda Sheldona) ...
2000Samotáři (Samotáři) ...Hanka's mother
1994V erbu lvice (V erbu lvice) ...Sybila
1989Člověk proti zkáze ...Olga Scheinpflugová
1984...a zase ta Lucie! (...a zase ta Lucie!) ...Osvald's mother
1982Malý velký hokejista (Malý velký hokejista) ...
1981Prázdniny pro psa (Prázdniny pro psa) ...Mother
1980Lucie, postrach ulice (Lucie, postrach ulice) ...Osvald's Mother
1980Hra o královnu (Hra o královnu) ...Kunhuta
1979Rukojmí v Bella Vista (Rukojmí v Bella Vista) ...Schellerová
1975Chalupáři (Chalupáři) ...Vlasta Makovcová
1974Krkonošské pohádky (Krkonošské pohádky) ...Ance
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Kdo se ti nejvíce líbí v seriálu Čarodějky z kluků?

Leo
Chris
Wyat
Coul
Jason
Deril
Chris (miminko)
Henry
Coop
Deex

Komentáře

1 MarcoY MarcoY | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 11:26 | Reagovat

Miluju čtení vašich článků

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama